“Ik heb bijna alles werkenderwijs geleerd. Echt geweldig dat ik die kans kreeg.”

.
Melissa Baskal
Sociaal beheerder
Melissa heeft sinds een jaar een afwisselende baan als sociaal beheerder met een specifiek aandachtsgebied: overlast. Samen met de politie, de GGD en gemeentelijke zorgpartijen probeert ze de rust te bewaken – of te herstellen – in haar wijk. Tegelijkertijd organiseert ze zorg voor de bewoner die overlast veroorzaakt.

Wat doe je als er een overlastmelding binnenrolt?

Overlast wordt vaak veroorzaakt door kwetsbare bewoners. Ik onderzoek daarom eerst of de veroorzaker bekend is bij de wijkagent én bij het Meldpunt Zorg en Woonoverlast. Samen proberen we om zorg te organiseren en te doen wat nodig is. Soms moeten we de rechter om een ontruimingsbevel vragen. Dat is niet het vooropgestelde doel; we willen de overlastveroorzaker vooral de helpende hand bieden. Maar we willen ook de rust in de buurt herstellen, want we zijn er voor álle bewoners. Dat is onze maatschappelijke taak.

Hoe pak je dat aan?

Er is altijd een weg die je kunt inslaan. Ik ben er echt trots op als we iemand verder kunnen helpen. We werken goed samen met de politie, GGD en zorg. We hebben elkaar hard nodig. Tegelijkertijd hebben we allemaal een ander belang. Wij willen rust voor onze bewoners. De zorginstelling wil het liefst dat hun cliënt in onze woning blijft. De politie wil criminelen oppakken. Dus we moeten elkaar overtuigen van de noodzaak van bepaalde stappen. Dat is uitdagend werk.

“Als sociaal beheerder werk je nauw samen met allerlei partijen om kwetsbare mensen een helpende hand te bieden.”

Hoe ben je in deze functie beland?

Ik vond mijn werk als erfpachtbeleidsmedewerker te eentonig en zocht nieuw werk met pit. Dat is gelukt! Ik heb een juridische achtergrond. Omdat je ook geregeld bij de rechter zit, is dat handig. Maar verder heb ik bijna alles werkenderwijs geleerd. Geweldig dat Lieven de Key me de kans heeft geboden om op deze manier mijn steentje bij te dragen aan goed wonen in Amsterdam.

Hoe werd je ingewerkt?

Iemand van een ander wijkkantoor kwam me inwerken. Dat betekende: de wijk leren kennen, woningen in, mensen ontmoeten en door naar ervaringen te luisteren. Daarna doken we dossiers in en kon ik duizenden vragen stellen. Na twee maanden voelde ik me goed ingewerkt en ging het werk me zelfstandig goed af. Dat was sneller dan ik had verwacht.

Het klinkt als een veeleisende baan. Hoe zie jij dat?

Eerlijk gezegd neem ik het heel soms mee naar huis. Maar dat is uitzondering, ik krijg echt voldoende ondersteuning. Iedereen staat hier klaar om elkaar te helpen. En de kennis en ervaring die ik nu opdoe, is interessant om uiteindelijk mee door te groeien.

Ik ben per 1 januari 2023 doorgestroomd naar Portefeuillemanager bij Lieven de Stad. Ik wil iedereen van Lieven de Key bedanken voor alles wat jullie mij leerden en natuurlijk voor alle doorgroeimogelijkheden. Jullie hebben een blijvende impact op mij gemaakt.

“We willen de overlastveroorzaker helpen én de rust in de buurt herstellen, want we zijn er voor álle bewoners.”
Stel een vraag
.
Hi! Heb je een vraag of wil je meer informatie? Stel dan gerust je vraag!